Een hele mond vol, maar we zijn wel veel wijzer geworden dankzij Willemijn van Donselaar en Hans Eckhart van Arcadis. Samen met ons lid Henk Kragt maken zij deel uit van een van de teams die werken aan de versterking van gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied.
Dit gebied is uniek omdat dit vrijwel het enige gebied is waar de bevingen door gaswinning en niet door seismische storingen ontstaan en door de omgeving, de bebouwing en aanwezigheid van monumenten. Daardoor kunnen ze nauwelijks op expertise bouwen uit andere aardbevingsregio’s.

Samen met bewoners
Alle projecten worden uitgevoerd samen met bewoners! Waardoor meer draagvlak wordt gecreëerd. Vergis je niet, het is een ‘Ongewenste verbouwing met grote impact’.

Arbeids- en kapitaalintensief
Er zijn speciale teams die de hoofdpijndossiers aanpakken. Voor bewoners die het helemaal gehad hebben. Daarom maakt ook altijd een bewonersbegeleider deel uit van het team. Versterken geschiedde eerst met staal en beton. Daarna stapte men over op horizontaal verankeren. Nu loopt een pilot met het ‘vijzelen’ (opkrikken) van het pand vijzelen waarna er een nieuwe fundering onder komt, die schokken beter opvangt. Dat dit veel tijd en geld kost, laat zich raden.

1 gedachte over “22 januari: Efficiënt aardbevingsbestendig bouwkundig versterken.”

  1. Ik heb gehoord dat het een fantastisch interessante bijeenkomst was. Dat kun je ook zien aan de geïnteresseerdheid op de foto’s. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *